Blogy Blogy

Späť

Pod kódmi sú čipsy

Nie je celkom pravdou ani nepravdou, že čipsy majú svoje kódy. Treba však vopred spresniť, že kód predchádza čipsám. Jeden kus = jeden kód, udeľovaný usporiadane podľa poradia, v ktorom vstupujú do výrobného procesu. Každý rok sa udeľujú nové kódy novým adeptom na získanie titulu „čips“. Prvák Svetozár má kód číslo 8. Rok predtým je v záznamoch pod osmičkou uvedený študent s iným krstným menom, na ktoré sa už zabudlo. Poväčšine sa však kódovaní ani nedozvedia, že sú vlastne čipsami. A to z dvoch dôvodov: slovo „čipsy“ je nespisovné a po druhé – vari to dáva logiku?

Každý je jedinečný. Vidíme to podľa obalov vyrobených pre skupiny paprikových, slaninkových, cibuľových a syrových produktov. Ešteže máme toľko miestností, čipsy jednotlivých príchutí by sa nemali miešať. Každý druh má autoritou presne vymedzené a sledované pole pôsobenia a aktivity a za hranicami ohrozenú bezpečnosť pohybu. Dôvod nie je prekvapivý – konzumentovi by po vplyvom rôznorodosti chutí mohlo prísť nevoľno. Nie každý totiž znesie mnohotvárnosť. Asi preto je postup labužníka premyslený a striktný, z dôvodu dosiahnutia najvyššej kvality trvajúci minimálne jeden semester postupom uvedeným v nasledovných bodoch:

1.      Privítať zemiaky, ujasniť im šľachetnú ideovú predstavu o procese a inštitúcií, ktorej sú súčasťou, pohladiť a zľahka odstrániť šupku zrúcu prirodzeným vývinom prítomných.

2.      Nabrúsiť prostriedky na porciovanie, vyskúšať ich ostrosť a švih pre efektívny a dokonalý výsledok práce.

3.      Samotné porciovanie. Štandardami stanovami pre výrobcov sa odporúča obzvlášť klásť dôraz na rovnakú hrúbku, aby bol čas teplotnej prípravy približne rovnaký. Hrbolčeky nie sú žiaduce!

4.      Okoreniť a ochutiť – precízne, pomaly, hojne a detailne, aby bol želaný výsledok zrejmý aj v hĺbkach produktu.

5.      Sušenie. Možno na prvý pohľad nepodstatný krok, však mnohí nevidia kvapalinu drúcu sa na povrch z rozdelených a upravovaných celkov. Títo výrobcovia sú však majstri a vedia, ako docieliť stav najvyššej kvality a to bez zbytočných strát.

6.      Praženie...pomalé ale rýchle. Dostatočné.

7.      Konzumácia. Možno atypické ale pravdivé, že čipsy sa v tomto prípade nachádzajú v obale počas celého procesu prípravy. Tak sú uchránené od vplyvu nepriaznivého vzduchu, ktorý by mohol výrobný proces narúšať. Usporiadanie v plastovom obale je mriežkového charakteru z dôvodu prehľadu; kódy sú neustále zásobované dostatočným množstvom vákuového ovzdušia. Na uzávere je okrem odporúčaného dátumu spotreby, uvádzaného podľa stability tovaru, pripísaná aj dôležitá poznámka : Chráňte pred priamym slnečným žiarením!

Žalúzie teda obrnia miestnosť, kódy sa v tme strácajú a na druhej strane sa obal otvára. Konzumácia začala. Či na jedno posedenie alebo rozdelené do viacerých – to závisí od zásob. Proces v pozadí sprevádza Pink Floyd a pridáva sa rytmický posun čipsov vytvárajúc ozvenu songu The Wall v tráviacom trakte. Veru, aj  zemiaky môžu byť horké...

Komentáre
Trackback URL:

Diskusné fórum Diskusné fórum

Kategórie
Diskusie
Neexistujú žiadne diskusie v tejto kategórii.
Diskusia Označenie Založil Príspevky Prezretí Posledný príspevok
Neexistujú žiadne diskusie v tejto kategórii.
there-are-no-threads-in-this-category