Diskusní fórum Diskusní fórum

2013-05-16 Zasadnutie

Zamietavé stanoviská KDI k projektom, ich právny stav a závaznosť

Toggle
Množia sa prípady, keď KDI dá zamietavé stanovisko k riešeniu, alebo jeho časti, či konkrétnemu detailu.
Je potrebné získať toto stanovisko vždy v písomnej podobe, aby bolo možné:

  • Analyzovať právne, či technické výhrady KDI
  • Ak sa s nimi Komisia stotožní, tieto výhrady v budúcnosti zapracovať do projektov
  • Ak sa s nimi Komisia nestotožní, iniciovať opätovné prerokovanie rozporov s KDI, až kým sa nedospeje k zhode
  • Aby sme sa vyhli časovým oneskoreniam, je žiaduca účasť zástupcov KDI na Komisii -- je možné riešenia prediskutovať a vysvetliť a tak sa vyhnúť zbytočným prestojom, prípadne neporozumeniam
Typické prípady:
Výstavbu predmetnej trasy zabezpečovala naša organizácia STARZ. Pôvodný projekt bol bez zábran, Krajský dopravný inšpektorát (KDI) PZ SR požadoval požadoval trasu riešiť so zábranami. Bez zábran by trasa nebola skolaudovaná! Nedávno sme otvorili opäť tento problém, avšak KDI trvá na svojom stanovisku! Trasa bez zábran bude možná až po vybudovaní svetelnej križovatky. V súčasnosti sa pripravuje štúdia s riešením svetelných križovatiek.
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/2991/cyklisticka-trasa-trencianska

Podmienky dopravného inšpektorátu boli vznesené v rámci kolaudačného konania osobne.
Na Židovskej sa zatiaľ nepodarilo legalizovať prejazd cyklistov v protismere, žiadame mesto o získanie písomného zdôvodonenia polície –  zástupca polície bohužiaľ opäť nebol prítomný.
http://www.cyklokoalicia.sk/komisia-pre-cyklisticku-a-pesiu-dopravu-2013-03-14/

Právny stav, závaznosť
S ohľadom na stanoviská KDI k existujúcim projektom, ak sa nepodarí/nepodarilo iniciovať stretnutie a vyriešiť rozpory: Aký je právny stav takého stanoviska? Je záväzné? Čo ak nie je (podľa názoru Komisie) odôvodnené? Je možné sa proti nemu odvolať? Je stanovisko názorom policajta, úradníka, alebo má charakter správneho rozhodnutia?
§ 46
Rozhodnutie musí byť v súlade so zákonmi a ostatnými právnymi predpismi, musí ho vydať orgán na to príslušný, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti.
§ 47 Náležitosti rozhodnutia
(1) Rozhodnutie musí obsahovať výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní (rozklade). Odôvodnenie nie je potrebné, ak sa všetkým účastníkom konania vyhovuje v plnom rozsahu.
...
(3) V odôvodnení rozhodnutia správny orgán uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie,  akými úvahami bol vedený pri hodnotení dôkazov, ako použil správnu úvahu pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodoval, a ako sa vyrovnal s návrhmi a námietkami účastníkov konania a s ich vyjadreniami k podkladom rozhodnutia.
...
(5) V písomnom vyhotovení rozhodnutia sa  uvedie aj orgán, ktorý rozhodnutie vydal, dátum vydania rozhodnutia,  meno a priezvisko fyzickej osoby a názov právnickej osoby. Rozhodnutie  musí mať úradnú pečiatku a podpis s uvedením mena, priezviska a funkcie  oprávnenej osoby. Osobitné právne predpisy môžu ustanoviť ďalšie náležitosti rozhodnutia.
Zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní  v znení neskorších predpisov (správny poriadok)

RE: Zamietavé stanoviská KDI k projektom, ich právny stav a závaznosť
Odpověď
9.5.13 12:07 jako reakce na Anonymní uživatel.
Predchadzajuci prispevok som omylom odoslal ako ako neprihlasenemy anonym.

Tato tema bola navrhnuta ako bod do zasadnutia Komisie 16.5.2013.