Blogs Blogs

Back

II. Príspevok k 3. Verejnému vypočutiu

UŽÍVANIE NÁVYKOVÝCH LÁTOK V SOCIÁLNE MARGINALIZOVANÝCH KOMUNITÁCH

Schnitzerová, Eva

Košice

 

            Problém užívania a zneužívania návykových látok sa týka všetkých spoločenských vrstiev,  majoritnej populácie i minoritných populácií. Vo všeobecnosti však možno povedať, že zdravotný a sociálny rozsah tohto problému presahuje priemer najmä u obyvateľov sociálne marginalizovaných komunít. Drogovú situáciu v týchto komunitách charakterizuje nízka veková hranica, od ktorej mladí experimentujú s návykovými látkami, rozšírenosť a frekvencia ich užívania, fajčenie „špakov“, inhalácia prchavých látok a konzumu alkoholu, vrátane jeho kombinácie s liekmi.

            Etiológia zvýšeného potenciálu užívania návykových látok v sociálne marginalizovaných komunitách má sociálno-ekonomické, sociálno-psychologické a edukačné súvislosti. Na základe skúseností komunitných a terénnych sociálnych pracovníkov a pracovníčok z Košického kraja možno  zdroje (pro)drogového správania obyvateľov komunít vidieť najmä v nasledovnom:

Sociálno-ekonomické okolnosti

  • množstvo existenčných a sociálnych problémov, ktorým musia rodiny v osadách čeliť a v kontexte ktorých sa otázka (zne)užívania návykových látok nevníma ako dôležitá;
  • chudoba, nezamestnanosť, zadĺženosť, stigmatizácia robia z jednotlivca nestabilnú osobnosť, ktorá je viac ohrozená užívaním drog a páchaním drogovej trestnej činnosti než osoba, ktorá má priaznivejšie životné podmienky;
  • dlhodobé sociálne vylúčenie je prekážkou, ktorá obyvateľom komunít, osobitne deťom a mládeži neumožňuje spoznať a preberať iné modely správania, než sú v ich lokalite.

Edukačné a drogovo preventívne okolnosti

  • slabá informovanosť obyvateľov komunít o škodlivosti návykových látok, nedostatočné zdravotné uvedomenie;
  • nízka úroveň rodinnej výchovy a kontroly správania detí, nedostatok pozitívnych vzorov v rodine a komunite. To vysvetľuje aj neochotu mladých ľudí meniť postoj ku konzumu návykových látok;
  • nedostatočne, epizodicky, nekoordinovane realizované protidrogové aktivity a opatrenia.  Drogová prevencia nie je kapacitne, odborne, metodicky, programovo ani finančne dostatočne zabezpečená. Jej výkon sťažuje i malý záujem (mnohých) obcí a samotných členov komunít o riešenie konzumu návykových látok deťmi a mladistvými.

Literatúra

SCHNITZEROVÁ, Eva, 2016. Drogová situácia v sociálne marginalizovaných komunitách. In: Pavol BEŇO, Anna SABOVÁ, Miron ŠRAMKA, eds. Sociálne problémy marginalizovaných skupín: Aktuálne problémy v sociálnej práci; Rodina a deti; Rómska minorita; Zdravotne postihnutí, závislosti; Dopady ekonomickej krízy; Etické a právne aspekty. Zborník vedeckých prác. Vydanie prvé. Báčsky Petrovec, SRBSKO: Ústav sociálnej práce Martina Luthera, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, n. o., s. 190-195. ISBN 978-86-80092-19-5.

Comments
Trackback URL:

Recent Bloggers Recent Bloggers

Gabriel Lachmann
Posts: 7
Stars: 0
Date: 7/27/15
Zuzana Kusá
Posts: 2
Stars: 2
Date: 5/22/14
Gabriel Lachmann
Posts: 1
Stars: 0
Date: 6/26/12
Zdena Vlaskok Skokňová
Posts: 1
Stars: 0
Date: 6/18/12
Gabriel Lachmann
Posts: 1
Stars: 1
Date: 1/21/11
Gabriel Lachmann
Posts: 1
Stars: 0
Date: 11/23/10
Peter Nedoroščík
Posts: 2
Stars: 0
Date: 11/20/10
Gabriel Lachmann
Posts: 1
Stars: 3
Date: 9/7/10