Blogok Blogok

Vissza

Slušná mzda - dôstojný život

(kliknutím na obrázok prejdete na webstránku EAPN)

ZVÝŠENIE POVEDOMIA O MINIMÁLNEJ/SLUŠNEJ MZDE

Akčný plán – podrobnejšie vysvetlenie

Zvýšenie povedomia o Minimálnej/Slušnej mzde predstavuje spoločnú akciu, ktorej zámerom je posilniť viditeľnosť súčasných alebo budúcich aktivít národných sietí na tému Minimálna/Slušná mzda. Ide o aktivitu, ktorá sa nesie pod spoločnou značkou, s vynaloženým minimálnym úsilím národných sietí, a ktorej implementácia sa uskutoční prostredníctvom webovej stránky, internetových odkazov a sociálnych mediálnych nástrojov.

Podrobné vysvetlenie:

V priebehu roka 2014 EAPN ustanovilo tematickú pracovnú skupinu zameranú na problematiku dôstojnej práce, ktorej cieľom bolo mať na zreteli kampaň s názvom Minimálna/Slušná mzda. Táto kampaň sa zrealizovala v Škótsku a niektorých častiach Veľkej Británie a má odporúčací charakter k uskutočneniu podobnej kampane aj v ostatných sieťach EAPN. Pracovná skupina vytvorila koncept procesu realizácie kampane pod názvom Concept and Feasibility Note a súčasne aj sprievodcu touto kampaňou s názvom Campaign Guide. Zároveň však došla aj k záveru, že proces organizácie a implementácie kampane je príliš zložitý a náročný nielen na zdroje, ale aj na zosúladenie postupu všetkých 31 krajín, členských sietí EAPN.

Nový návrh realizácie kampane – trojnásobná výhoda

Z vyššie uvedených dôvodov pracovná skupina predložila nový návrh na realizáciu kampane, ktorý prináša trojnásobnú výhodu:

* zviditeľňuje už existujúcu činnosť, ktorú vykonávajú národné siete alebo poskytuje užitočné nástroje pre siete, ktoré si chcú v praxi vyskúšať novú akciu;

* ponúka nižšiu náročnosť, ktorá si vyžaduje menej investícií zo strany národných sietí;

* ide o stále existujúcu akciu, ktorej obsah je v súlade s pracovným programom Európskej komisie, dohodnutom v roku 2014.

Mnoho členských sietí EAPN sa tradičným spôsobom podieľa na zlepšovaní dôstojnosti práce a zamestnanosti, vrátane problematiky miezd, či už ide o problematiku minimálnej alebo slušnej mzdy. Cieľ je rovnaký: dosiahnuť dôstojnú a adekvátnu mzdu. Namiesto sústredenia sa sietí na rozvoj nových aktivít, tu pôjde viac o snahu šíriť osvetu o tejto téme. Návrhom tejto akcie je zviditeľniť existujúce opatrenia pod spoločnou značkou, ktorá predstavuje zjednocujúci koncept a využíva komunikačné nástroje popísané nižšie. Samozrejme tieto nástroje môžu podporovať aj nové iniciatívy siete, ak si to siete želajú a majú schopnosť, či kapacity na ich realizáciu napr. aj po už zrealizovanej akcii aj naďalej zvyšovať povedomie o Minimálnej/Slušnej mzde.

Konkrétne, členovia sietí sú žiadaní, aby poukazovali na koncepciu Minimálnej/Slušnej mzdy (ktorej definícia je uvedená nižšie) v súvislosti s dôstojným príjmom z platenej práce. Navrhované logo sa odporúča umiestňovať na národných webových stránkach, výstupných materiáloch, uskutočňovaných podujatiach, ktoré súvisia s touto problematikou. Uverejňovaním tohto loga sieť reflektuje, že sa hlási k iniciatíve za presadzovanie Minimálnej/Slušnej mzdy. Aktivity, ktoré sieť podnikne sa zviditeľnia na príslušnej stránke, Facebooku, v akomkoľvek jazyku. Je to priestor na zverejňovanie všetkých aktivít, ktoré sa sieť rozhodne zrealizovať. Aké to môžu byť aktivity, je popísané nižšie.

Minimálna/Slušná mzda – koncept – stručná definícia

Ide o zákonom stanovenú minimálnu mzdu (podľa Eurostatu existuje v 22 z 28 členských štátov), ktorá má garantovať poskytovanie primeraného príjmu všetkým pracovníkom. Termín Minimálna/Slušná mzda sa objavil v súvislosti s uvedomením si, že je potrebné zamerať sa na to, či je príjem z platenej práce primeraný, prevyšuje nízke limity hodnoty minimálnej mzdy, ktoré sa často stanovujú pri vyjadrení minimálnej mzdy, a jeho cieľom je garantovať pracovníkovi prijateľnú, štandardnú životnú úroveň za platenú prácu. Za kľúčové sa v tejto súvislosti považuje, aby sa zaistila pozitívna hierarchia medzi adekvátnym minimálnym príjmom a slušnou mzdou. V iných jazykoch tento koncept môže byť vyjadrený rôznymi výrazmi (napr. dôstojná mzda alebo podobne), ale nová terminológia by nemala byť dôvodom na odradenie. Kompletné dvojstranové vysvetlenie tohto termínu bude k dispozícii členom EAPN. Zo strany EAPN to predstavuje podporu oblasti, ktorá sa týka zákonom stanovenej mzdy na zodpovedajúcej úrovni a predstavuje explicitný záväzok podporujúci dosiahnutie slušnej mzdy.

Ciele akcie - osvety

Cieľmi tejto akcie, osvety, koordinovanej EAPN je zamerať sa na:

* posilnenie konsenzu, oboznámenie sa s problematikou nízkych a dôstojných miezd medzi členmi EAPN, rozvíjanie argumentov a nepriamych dôkazov na danú tému, uvedomiť si postavenie EAPN ako dôveryhodného partnera pre otázky zamestnanosti a kvality práce;

* zlepšenie viditeľnosti dôležitosti problematiky o dôstojnej mzde vo všetkých členských štátoch, s využitím spoločného jazyka, metodológie a nástrojov;

* posilnenie partnerstva a spojenectva medzi členmi EAPN a ďalších významných aktérov v danej oblasti, ako sú odbory, akademici, MVO atď.;

* uskutočnenie reálnych zmien v správaní tak zamestnávateľa ako aj národnej vlády a miestnej verejnej správy, zodpovedných za mechanizmy stanovovania platov v prospech Minimálnej/Slušnej mzdy pre všetkých pracovníkov.

 

Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Legutóbbi bloggerek Legutóbbi bloggerek

Gabriel Lachmann
Bejegyzések: 7
Csillagok: 0
Dátum: 2015.07.27.
Zuzana Kusá
Bejegyzések: 2
Csillagok: 2
Dátum: 2014.05.22.
Gabriel Lachmann
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2012.06.26.
Zdena Vlaskok Skokňová
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2012.06.18.
Gabriel Lachmann
Bejegyzések: 1
Csillagok: 1
Dátum: 2011.01.21.
Gabriel Lachmann
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2010.11.23.
Peter Nedoroščík
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2010.11.20.
Gabriel Lachmann
Bejegyzések: 1
Csillagok: 3
Dátum: 2010.09.07.