Diskusné fórum Diskusné fórum

2012-02-08 Zasadnutie

Schválené priority na rok 2012

Diskusie [ Predchádzajúci | Ďalej ]
Schválené priority na rok 2012
Odpoveď
9.2.2012 14:57
Komisia mesta pre cyklodopravu rozhodla o prioritách na rok 2012

Budovanie nových cyklotrás, revitalizácia existujúcich úsekov ako aj príprava nových projektov boli hlavnou témou diskusie Komisie mesta pre cyklistickú dopravu v stredu 8. februára.

„Podpora budovania cyklistických trás na území mesta je jedna z našich najvýznamnejších priorít na rok 2012,“ uviedol primátor Milan Ftáčnik. „Týmto spôsobom chceme pomôcť odľahčiť dopravu v meste a podporiť zelenú alternatívu. Som rád, že aj poslanci podporili túto našu programovú prioritu a na tento rok schválili prostriedky vo výške 491 tisíc eur.“

Komisia mesta schválila priority na rok 2012. Bude medzi nimi dokončenie rozbehnutých projektov, revitalizácia existujúcich úsekov ako aj budovanie nových. V rámci pripravených projektov plánuje hlavné mesto v prvom polroku dokončiť cyklotrasu na Viedenskej ceste, na Košickej ceste a vyznačiť Prvý historický okruh na vonkajšej hrane historického centra.

Komisia zároveň schválila prioritné úseky, pre ktoré začne pripravovať projekty a začne aj realizáciu. Ide celkovo o 11 úsekov: V centre mesta bude vybudovaná nová cyklotrasa na nábreží Dunaja od Nového mosta po Starý most s pokračovaním po Pribinovej ulici k mostu Apollo. V mestskej časti Ružinov ide o revitalizáciu Ružinovskej radiály, vyznačenie cyklopiktokoridorov po Záhradníckej a Špitálskej ulici smerom do centra. Ďalšími úsekmi budú Račianska radiála od ŽST Vinohrady po Jarošovu ulicu, Agátová ulica v Lamači, Dunajská ulica a Obchodná. Projektová dokumentácia je v pokročilom štádiu príprav aj na úseku pri Karloveskom ramene. Prioritou je aj medzinárodná cyklotrasa z Devína do Karlovej Vsi, ktorá je kvôli geologickým a majetkovým podmienkam náročná na realizáciu. Do úplného vybudovania plánuje hlavné mesto vyznačiť cyklopiktokoridory ako aj ďalšie opatrenia na zvýšenie bezpečnosti cyklistov.

Komisia sa okrem priorít zaoberala aj možnosťou vedenia cykotrasy na ostrove Sihoť ako aj budovaním podpornej infraštruktúry ako sú cyklostojany, cyklomapy či požičiavanie bicyklov.

Komisia mesta pre cyklodopravu je poradným orgánom primátora Milana Ftáčnika, v ktorej zastúpenie má magistrát hlavného mesta, mestské časti, Bratislavský samosprávny kraj, občianske cyklozdruženia, cykloturisti či ďalší odborníci. Jej cieľom definovať koncepciu budovania cyklotrás na území mesta.

Cyklotrasy - Priority na rok 2012
Schválené Komisiou mesta pre cyklistickú dopravu dňa 8.2.2012

1) Nábrežie
Rázusovo nábrežie (Nový most – Osobný prístav)
Fajnorovo nábrežie (Osobný prístav – Starý most)
Obnova značenia na Dvořákovom nábreží (Riverpark – Nový Most)

2) Pribinova
Spojenie Eurovea – most Apollo (značenie)

3) Ružinov a prepojenie do centra
Ružinovská - revitalizácia
Záhradnícka – cyklopiktorgramy
Špitálska a Štúrova– cyklopiktogramy v zóne 30km/h
Bajkalská ulica - revitalizácia

4) Račianska radiála
Trasa: ŽST Vinohrady – Jarošova. Využitie chodníka pre peších (zmiešaný pohyb) – úpravy obrubníkov, lokálne vysprávky, značenie.

5) Karloveské rameno
Lafranconi – Lodenica

6) Petržalka
Trasa popri Chorvátskom ramene (od lávky na Tematínskej pozdĺž Draždiaku až po Antolskú). Prepojenie pri ČOV na MDCC.

7) Devínska cesta
Dočasné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti, cyklopiktogramy, zvislé dopravné značenie, zníženie rýchlosti na 50 km/h. Víkendový režim.

8) Lamač
Agátová ulica - realizácia predĺženia Dúbravskej radiály až po Agátovú ulicu. Dôvodom je plánované riešenie prepojenia Devínskej Novej Vsi - Dúbravky a Lamača. Ide o prioritu kvôli realizácii Cyklomostu.

9) Dunajská
značenie, vjazd do protismeru v jednosmerke

10) Obchodná
oficiálne povolenie vjazdu pre cyklistov

11) Vajnory
Príprava projektovej dokumentácie Zlaté Piesky - Trnavské mýto (od predajne NAY a križovatky na nadjazde popri Seneckej a Tescu a ďalej po Rožňavskej ul. a Trnavskej ceste).