Přejít k obsahu

Novinky Novinky

Zpět

Bratislavskí trubači (Vežové koncerty v Starej radnici)

Názov projektu: Bratislavskí trubači (Vežové koncerty v Starej radnici)
1. Anotácia – krátky opis projektu:
(V krátkosti definujte projekt, rozsah textu približne 1000 znakov.)
 
Na veži novoobnovenej Starej radnice sa pravidelne každý týždeň stretávajú profesionálni hudobníci – trubači, ktorí vo vymedzenom čase  interpretujú diela známych i zabudnutých skladateľov, ktorých tvorba a  život sa spájajú s Bratislavou. Koncert trvá približne pol až trištvrte  hodiny s krátkymi prestávkami a počas neho sa okoloidúci ľudia  oboznamujú prostredníctvom náučných letákov o živote a diele hudobných  skladateľov a ich vzťahu k mestu, prípadne aj s historickými udalosťami  danej doby. Vzniká tak podobne pôsobivá tradícia, akú poznáme napr. z Krakova (takisto trubači), alebo z Prahy (orloj). 
 
2. Problém
(Opíšte problém, ktorý chce projekt riešiť. Môže ísť o nedostatok kvality samosprávou už poskytovanej služby, alebo o jej absenciu, či o ohrozenie  alebo nedostupnosť danej služby.)
 
Bratislava  stratila historickú pamäť a svoju tvár, vytratili sa z nej prejavy jej  špecifickej kultúry formovanej po stáročia. Tento proces bol dlhodobý,  no viedol k smutnému, no pravdivému stavu, že mesto prakticky nemá  kultúrnu kontinuitu a väčšine vlastným obyvateľom je odcudzené.  Všeobecné vedomie o jedinečných a bohatých dejinách Bratislavy je veľmi  nízke a odráža sa na chladnom až pohŕdavom vzťahu Bratislavčanov aj  obyvateľov Slovenska voči hlavnému mestu. Súčasťou mimoriadnych dejín  mesta bola odpradávna práve hudba – Bratislava mala v hudobnom živote  dlho prvenstvo dokonca pred Viedňou aj Budapešťou a moderná slovenská  hudba nemala nikde lepšie podmienky na rozvoj, ako práve tu. Spolu s  inými prejavmi špecifickej bratislavskej kultúry však v poslednom období  zaniklo alebo zapadlo aj veľa hudobných tradícií a zabudlo sa na  hudobníkov, ktorí dodávali mestu jeho osobitosť. Hudba, ktorá sa kedysi  rozliehalo odvšadiaľ, sa stala skôr udalosťou pre uzatvorenú spoločnosť,  nie prirodzenou krvou života mesta. Hudba a hudobné aktivity sú však  stále univerzálnym prostriedkom, ako vrátiť mestu jeho ducha, a tým aj  lásku a dôveru jeho obyvateľov. 
 
3. Východisková situácia
(Opíšte na aké aktivity uskutočnené v minulosti má projekt nadväzovať, resp. aké možnosti na realizáciu projektu má komunita k dispozícii.)
 
Projekt hudobných vežových koncertov nadväzuje na historickú tradíciu, ktorá sa Bratislave prirodzene vytvorila v čase prvej korunovácie v Dóme sv. Martina (1536, Maximilián I.) a kontinuálne sa udržiavala až do 19.  storočia. Trubači slávnostnými fanfárami vítali hostí mesta, tak ako  kedysi panovníka z veže Starej radnice. Vrcholom ich vystúpení počas 400  ročnej tradície bolo účinkovanie na korunováciách panovníkov. K  najdôležitejším tvorcom tohto hudobného žánru patria: Tomaso Cimelo,  Hans Leo Hasler, Jasquin de Préz, Valentin Hausmann, Melchior Franck,  Johanes Pezélius, Paul Peuerl, Gerolamo Cavazzoni, Jiři Ignac Linek a  viac anonymov. Medzi hranými skladbami bolo veľa rozličných intrád,  dobových tancov, sonát a zneliek, ktoré umocňovali atmosféru a dodávali  lesk spoločenským udalostiam.
Tradícia  sa oživila v 80-tych rokoch 20. storočia, keď hudobné združenie tzv.  bratislavských trubačov začalo fanfárovými koncertmi nie len vítať  významných hostí, ale sa ich koncertovanie stalo pravidelnou súčasťou  kultúrneho života mesta. Vďaka bratislavským vežvým koncertom sa oživila  stará trubačská hudba, o ktorej si už odborníci mysleli, že sa nemôže  vzkriesiť. Vzkriesila sa a zažiarila ako kedysi vďaka mimoriadnym  vežovým danostiam Starej radnice a pochopeniu zo strany mesta. Žiaľ, po  revolúcii 1989 tradícia opäť upadla do zabudnutia.
 
4. Predkladateľ a realizátori projektu
(Opíšte konkrétne personálne obsadenie pri projektových aktivitách, skúsenosti, know – how jednotlivých participantov, určte  projektových koordinátorov)
 
Participatívna komunita zameraná na kultúru v meste. Autor námetu, dramaturgie a scenára projektu je umenovedec Jozef Lenhart
Hudobníci – pedagógovia/študenti bratislavského Konzervatória / VŠMU
Koordinátor - 
 
5. Cieľ
(Zadefinujte zmeny, ktoré sa projektom dosiahnu.)
 
Bratislavskí  trubači veľmi nevtieravou a prirodzenou formou vzdelávajú ľudí o  významných hudobných i politických dejinách mesta, v ktorom žijú, čím sa  prirodzene obnovuje pozitívny vzťah k mestu a vypĺňajú biele miesta v  povedomí jeho obyvateľov, a prirodzene i návštevníkov. Zároveň vedie k  odstraňovaniu historickej diskontinuity, nadväzuje na prerušenú tradíciu  a oživuje mestský interiér. 
V  neposlednom rade môže mimoriadne reprezentatívne predstaviť  zrekonštruovanú Starú radnicu a upútať pozornosť na túto historickú  dominantu mesta. Mestské múzeum v jej priestoroch je vôbec najstarším  historickým múzeom v Bratislave a na Slovensku. Statická pamiatka môže  hudbou väčšmi vstúpiť do reálneho života interaktívnym spôsobom. Súčasne  sa týmto projektom sleduje aj výchovný moment, odovzdávanie historickej  informácie o objekte a dejinách mesta, pestuje sa identita a historická  pamäť. Zároveň môže byť nevtieravým symbolom toho, že „radní páni",  dávajú najavo svoj záujem o mesto a dôveru jeho obyvateľov. Hudby ako  symbol otvorenosti vedenia mesta voči jeho obyvateľom /šíri sa bez  zábran, slobodne, nespútane.
 
6. Cieľová skupina
(Definujte pre aké skupiny občanov je projekt prioritne určený, kto a akým spôsobom bude môcť výsledky projektu využívať.)
 
Projekt  je určený pre všetky vekové kategórie, pre všetkých obyvateľov  Bratislavy a jej návštevníkov. Napriek tomu, že koncertovanie trubačov  nadväzuje na hlbokú historickú tradíciu, zážitok z predvedenia  umeleckého diela by mal vzbudiť pozornosť svojou „netradičnosťou",  v  dominantnom spektre súčasnej hudobnej produkcie. Ide o všeobecne  dostupný umelecký a estetický zážitok z hudby, ktorý má výrazný  atmosférotvorný prvok a je zadarmo. Mimoriadne pozitívny vzdelávací a  zušľachťujúci vplyv môže mať najmä na deti a mladých ľudí, ktorí sa aj  tak môžu naučiť byť hrdí na to, z akého zaujímavého a nádherného mesta  pochádzajú, či na návštevníkov, ktorí si môžu podobný dojem odnášať z  návštevy našej krajiny. Podstatné však je, že je skutočne pre všetkých. 
 
7. Pokračovanie projektu 
(Opíšte ako sa výsledky projektu budú udržiavať a ďalej rozvíjať v budúcnosti.)
 
V  prípade obľúbenia si pravidelného koncertovania na veži by sa mohla  trubačská tradícia definitívne obnoviť a ďalej sa rozvíjať. Aktivity by  sa mohli rozrásť – formou vzdelávacích stretnutí na tému hudobnej  Bratislavy, rozšírenie jazykových mutácií náučných letákov a podobne.  Dôležité je zaviesť túto tradíciu aj vtedy, keď reprezentanti mesta  vítajú vzácne či významné návštevy, ktoré si zasluhujú slávnostnú,  honosnú atmosféru.
 
8. Aktivity 
(Podrobne opíšte jednotlivé aktivity, ich časový rámec a konkrétny spôsob realizácie)
 
Dramaturg  Jozef Lenhart pripraví scenár (výber autorov a diel, príprava časového  harmonogramu). Autorsky spracuje originálny – slovenský text letákov.
Koordinátor  (supervízor) zodpovedá za zaobstaranie prekladov textu do inojazyčných  mutácií a zaobstaranie jazykovej redaktorky/redaktora. Má na starosti  komunikáciu s magistrátom v otázkach sprístupňovania radničnej veže  hudobníkom v dohodnutom čase. Okrem toho koordinuje aj grafika/grafičku,  tlač letákov a kolportérov, ktorí ich distribuujú, a komunikáciu medzi  jednotlivými účastníkmi projektu ako aj informovanie verejnosti. 
Vystúpenie  bude prebiehať ako pilotný – skúšobný projekt po dobu jedného roka,  každý piatok od 17:00 do max. 18:00 na veži Starej radnice
Koncert  trvá približne trištvrte hodinu s prestávkami. Jeho súčasťou je  oboznamovanie hostí – ľudí na námestí, so životom autora skladby a jeho  spätosti s Bratislavou prostredníctvom viacjazyčných letáčikov, ktoré  rozdávajú dvaja tým poverení kolportéri
 
9. Rozpočet
(Podrobne    rozpíšte jednotlivé položky a spôsob využitia finančných    prostriedkov.)                                                                                             
 
I. Osobné náklady – odmeny (honoráre) brutto 
– hudobníci (4)  15 eur à jedno vystúpenie pre jednu osobu. Celoročne ide o cca 25 vystúpení, t.j. 375 eur na osobu, t. j. 1500 eur pre 4 osoby za celý rok
–  kolportéri letákov (2)  5 eur à 1 hodina , t. j.  500 eur à 2 osoby
– koordinátor (supervízor, starostlivosť o hudobné nástroje, dovoz letákov z tlačiarne, celková koordinácia na mieste, komunikácia s magistrátom a i.) 12 eur à cca 1 hodina, t. j. 300 eur 
– dramaturgia (výber a naplánovanie hudobných diel, úprava partitúry, autorský návrh letákov  text, fotografia) 500 eur (jednorázovo)
 
II. Letáky formát A4 prel. A5
 – štúdio (grafický návrh DTP) 80 eur
– tlač:  papier  80 g/sqm BO 7 500 ks  270 € + DPH
-- jazyková redakcia textov 4 eurá à 1 normostrana (1800 znakov), 50 eur                            
– prekladatelia letákov (anglický, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky 10 eur à 1 normostrana, 300 eur
 
Celková suma 3450 eur
Průměr (0 Hlasů)


Webový obsah - zobrazení Webový obsah - zobrazení

Základné informácie o participatívnom rozpočte

Autor: (pvi)

Záznam tlačovej konferencie pri príležitosti spustenia pilotného projektu participatívneho rozpočtu pre Bratislavu:

Videomanuál

Základné štruktúry a procesy participatívneho rozpočtu:

 

Videomanuál - Liferay Videomanuál - Liferay

Jednoduchý návod ako prispievať do dialógov v diskusných skupinách...