Fora dyskusyjne Fora dyskusyjne

Pribinova, úsek 1 (Starý most - MV SR - Eurovea)

Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra

Toggle
Tri alternatívy vedenia trasy pri Ministerstve vnútra, ktoré zároveň riešia chodník pre peších.

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
07.11.11 10:01 jako odpowiedź na Michal Feik.
Pripájame návrh Cyklokoalície na riešenie cyklotrasy po Pribinovej.

cyklotrasa_pribinova_navrh_cyklokoalicia.pdf - textový popis
PRIBINOVA_V1-CK.jpg - varianta 1 - dve jednosmerné cestičky pre cyklistov na oboch stranách
PRIBINOVA_V2_A.jpg, PRIBINOVA_V2_B.jpg - jedna obojsmerná cestička pre cyklistov na južnej strane ulice

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
11.11.11 11:53 jako odpowiedź na Michal Feik.
Po dohodnutí termínu pripomienok do 18.11.2011 som čakal že sa tu objaví nové riešenie Pribinovej, nakoľko riešenie ktoré tu bolo predložené je nepriechodné a realizované určite nebude.
K návrhom cyklokoalície: všetky tri návrhy sú v zásade v poriadku, ale vyžadujú si značné stavebné upravy - čo sa samozrejme odzrkadlí vo finančnej náročnosti. Neviem či by sa aj Ballymore neangažoval v tejto záležitosti, čím by doriešil otázku cyklistickej dopravy, ktorú malo Hl. m. SR BA dať do podmienok!

Z týchto dôvodov sa moc nie je k čomu vyjadrovať.

Milan Raus

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
11.11.11 15:11 jako odpowiedź na Anonim.
Milan Raus:
Po dohodnutí termínu pripomienok do 18.11.2011 som čakal že sa tu objaví nové riešenie Pribinovej, nakoľko riešenie ktoré tu bolo predložené je nepriechodné a realizované určite nebude.
Ktoré konkrétne je podľa Vás "nepriechodné"?

Milan Raus:
K návrhom cyklokoalície: všetky tri návrhy sú v zásade v poriadku, ale vyžadujú si značné stavebné úpravy - čo sa samozrejme odzrkadlí vo finančnej náročnosti. Neviem či by sa aj Ballymore neangažoval v tejto záležitosti, čím by doriešil otázku cyklistickej dopravy, ktorú malo Hl. m. SR BA dať do podmienok!

Z týchto dôvodov sa moc nie je k čomu vyjadrovať.
Návrhy Cyklokoalície nie sú tri, ale dva. Diskusiu do 18.11. vnímam v tom kontexte, že by sa malo rozhodnúť principiálne o dopravnom usporiadaní Pribinovej, dokopy sú v podstate tri alternatívy. K takémuto rohodnutiu nie je potrebný zatiaľ žiadny nový projekt alebo "nové riešenie".

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
16.11.11 14:45 jako odpowiedź na Michal Feik.
Riešenie - odstránenie jedného zatiaľ zbytočného jazdného pruhu smerom k Eurovei je najjednoduchšie riešenie. Získa sa tak chýbajúci chodník a cyklopruh. Ak by vyšli rokovania s MV SR (ako bolo spomenuté na rokovaní cyklokomisie) jednalo by sa o priestorovo najluxusnejšie riešenie. Avšak všetky tri alteratívy majú podľa mňa jeden spoločný problém, a tým je riešenie obojsmerného cyklopruhu a autobusovej zastávky pri Eurovei. Jedná sa tu totiž o protismerné križovanie autobusu a cyklistu. Situácia pre mňa nejasná z hľadiska prednosti v jazde. Riešenia Cyklokoalície sa mi preto pozdávajú viac.

V oboch alternatívach (Cyklokoalícia) je možný problém s priepletom pri výjazde z garáží Eurovea smerom na Krupkovu a z Pribinovej rovno na Šafárikovo námestie. V súčasnosti od výjazdu smerujú dva pruhy rovno. Trebalo by to teda posúdiť.
V druhej alternatíve sa zastávka pri Eurovei ruší, čo si vyžiada reorganizáciu MHD v tejto oblasti (napr. opačné otáčanie MHD, presunutie zastávky a pod.), jedná sa však len o malé úpravy, ktoré znížia dostupnosť zastávok len o pár metrov (plus jeden-dva priechody navyše).

Navrhoval by som preto pokračovať v pôvodných projektoch od STARZu, a uvažovať s odstránením spomínanej zastávky MHD, prípadne s presunutím opačného smeru (SND -> Starý most) cyklopruhu na druhú stranu Pribinovej ulice.

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
17.11.11 23:50 jako odpowiedź na Michal Halomi.
Prosím o priblíženie pôvodných návrhov STARZ-u. Aké sú to?

Výjazd z garáží a preplietanie sa dá podľa mňa celkom elegantne riešiť zmenou vodorovného značenia. Čo sa týka zastávok, nástup aj výstup je v celej dĺžke Krupkovej s tým, že cestujúci majú priamočiary prístup od/k výstupišta/nástupištu vďaka zrušenému pravému odbočeniu z Krupkovej na Pribinovu. Nemal by to byť zásadný problém - nepredpokladám, že sa v trojuholníku Krupkova / Pribinova / Dostojevského bude vôbec stavať.

Antoniaci

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
18.11.11 12:36 jako odpowiedź na Cyklo koalícia.
Navrhy, ktore nakreslil Ballymore, s obojsmernou cyklotrasou pri roznych rieseniach cesty, nie su dostatocne funkcne a detailne.
Z variantov, ktore predklada Cyklokoalicia, je variant c. 2 velkorysejsi z hladiska riesenia verejneho priestoru, avsak vyzaduje viac financii a stavebnych uprav. Bola by to dobra pridana hodnota pre ludi, pokial by Ballymore bol ochotny investovat nejake prostriedky. Pre nastupiste/vystupiste MHD je viacero moznosti a nie je to zasadny problem.
Variant c. 1 je jednoduchsi, dolezite su vsak aj detaily a riesenia pre chodcov, napriklad zabranenie zivelnemu parkovaniu na severnom chodniku.
Ponechavanie sucasneho poctu jazdnych pruhov na Pribinovej pokladam za zbytocne stedre pre automobilovu dopravu. Verejny priestor na Pribinovej potrebuje 'reparat'.
Ivan Butora (poslane cez mobil)

RE: Návrhy projektu cyklotrasy pri Ministerstve vnútra
Odpowiedź
18.11.11 23:39 jako odpowiedź na Michal Feik.
Osobne podporujem variant Cyklokoalície s vedením obojsmernej cestičky pre cyklistov po južnej strane Pribinovej (v úseku medzi Šafárikovým námestím a Námestím M. R. Štefánika). Problémovým bodom je v tomto prípade nástupná zastávka MHD pre linky 28 a 133 - rozhodne nie je vhodné ponechať ju v súčasnej polohe tak, aby cyklisti križovali jazdnú dráhu autobusov. Existuje viacero možností riešenia:
1. nástupná zastávka na súčasnej výstupnej na Krupkovej
2. výstupná zastávka na Krupkovej, nová nástupná zastávka na Olejkárskej pri SND, výhodou je blízkosť k námestiu (mnou preferovaná)
3. zmena smeru jazdy a využitie zastávky linky 66

Z návrhu Cyklokoalície ďalej zdôrazňujem:
- cestička pre peších a cyklistov po zjazdovej rampe zo Starého mosta poza Umeleckú besedu (vyznačenie vodorovným a zvislým značením).
- cestička pre cyklistov po Pribinovej až po Šafárikovo námestie (kvôli cyklistom idúcim zo Štúrovej alebo od Nového mosta)