Diskusné fórum Diskusné fórum

2013-10-17-Zasadnutie

Požičovňa mestských bicyklov

Prepínač
Požičovňa mestských bicyklov
Odpoveď
13.10.2013 22:29
Materiál do Mestskej rady

RE: Požičovňa mestských bicyklov
Odpoveď
15.10.2013 9:53 ako reakcia na Michal Feik.
Cenovo podľa mňa akceptovateľné, dobré by bolo zahrnúť bikesharing aj do systému BID (každý predplatiteľ by mohol jazdiť aj verejným bicyklami).

Bude však potrebné zvážiť buď rozšírenie počtu stanovísk (cca +5 lokalít) alebo skompaktnenie siete. Stanoviská najmä na Hlavnej stanici, ale aj na Autobusovej stanici či pri River Parku sú dosť ďaleko od susednej, čo môže byť problém pri ich obsadenosti - bude nutnosť sa vracať dosť veľkú vzdialenosť na bicykli a potom pešo späť. Buď je teda potrebné pridať niekoľko medziľahlých stanovísk, alebo časť siete v prvej etape zrušiť (napr. Petržalka a River Park). Obe stanice by v sieti mali zostať zachované, pretože pri nich možno očakávať veľké množstvo pravidelných používateľov systému (dochádzanie vlak - bicykel).

Druhý problém je dostupnosť oboch staníc, kde je jediný legálny prístup len po frekventovaných cestách. Ak nechceme, aby začali používatelia systému masívne jazdiť po chodníkoch a tak ohrozovať chodcov, je potrebné do spustenia systému vytvoriť bezpečné cyklotrasy na obe stanice (a ich vzájomné prepojenie). Dnes je na stanicu z centra jediná legálna trasa po Štefánikovej. Navrhujem preto do budúceho roku vyriešiť trasu po Štefanovičovej a Banskobystrickej, alternatívne po Štefanovičovej, Nám. slobody, Kollárovom nám. a Obchodnej. Pri Autobusovej stanici je problém najmä s rozsiahlou križovatkou Karadžičova - Mlynské nivy (kde ani pri projekte Twin City nežiadalo mesto v územnom konaní výstavbu cyklotrasy!!!, cesty sa pritom ešte plánujú rozšíriť) a menší s jednosmernou Dunajskou.