Blog from April, 2015

Vrámci ďalšieho ročníka súťaže ReŠtart Slovensko sa o podporu uchádza aj projekt Chcemvediet.sk:

Prístup k verejným informáciám je kľúčový pre kvalitu spravovania štátu. Dobrá vláda nepotrebuje žiadne tajnosti. Naopak, chce aby občania sledovali, ako nakladá s verejnými prostriedkami, ako obsadzuje voľné pozície, kto dostáva štátne zákazky a na čo, pretože im chce priniesť kvalitné a efektívne služby a chce zamestnávať kvalifikovaných a šikovných ľudí, ktorí jej to pomôžu uskutočniť. Dobrá vláda chce, aby občania vedeli. Chcemvediet.sk je tu pre nich.

Téma infožiadostí úzko súvisí s témou otvorených údajov (Open Data): ak ten či onen údaj/dataset nie je proaktívne a vhodne zverejnený inštitúciou ako Open Data, tak si ho vie občan zaobstarať zrejme už iba cez infožiadosť. Proces podávania takýchto žiadostí je pre mnohých občanov zložitý a sami ho zvyčajne nezvládnu.

Ako vie v takých prípadoch pomôcť štátna inštitúcia alebo inštitúcia samosprávy? Nuž najlepšie by bolo nečakať na dopyty od občanov a zverejňovať prokatívne, pod otvorenou licenciou a s použitím otvorených formátov všetky údaje, ktoré inštitúcia má a môže zverejniť. T.j. najlepšie je skrátka zverejňovať otvorené údaje.

Čo ale v prípade, že sa to nedá? Hneď a teraz? Nuž, možno využiť infožiadosti. Ale uľahčiť ich podávanie napr. službami projektu Chcemvediet.sk, ktoré občanom prinesú:

  • jednoduchšie podávanie infožiadostí
  • asistenciu počas celého priebehu vybavovania žiadostí, od podania až po odpoveď, vrátane pomoci v prípade zamietnutia
  • lepší a prehľadnejší prístup k už poskytnutým informáciám

Okrem toho projekt poskytne aj ďalšie doplnkové služby, ako napr. vyhľadávanie a štatistiky.

V komunite OpenData.sk sme si na niečo podobné zriadili repozitár na GitHub:

https://github.com/OpenDataSk/data-requests/issues

Toto riešenie je však vhodné skôr len pre IT-čkárov. Projekt Chcemvediet.sk poskytne viacej služieb, poskytne ich jednoduchšie a má teda potenciál pomôcť omnoho lepšie omnoho širšiemu okruhu občanov. Netrpezlivo teda očakávame jeho dokončenie (projekt je už z väčšej časti hotový) a oficiálne spustenie, ktoré je plánované na leto 2015.

Zrejme tam o.i. pridáme žiadosť o podrobnejšie údaje o kriminalite v SR, aby sme mohli plnohodnotne dokončiť aj projekt MapaZlocinu.sk .

Peter Hanečák, OpenData.sk
21.4.2015

Aktualizácia k 18.12.2015

Projekt Chcemvediet.sk už spustil beta verziu na adrese:

https://www.chcemvediet.sk/

 

V SR sa často stále dokola a opakovane nakupujú tie isté geo údaje, napr. ortofotomapy. Raz ich kúpi nejaké ministerstvo, potom nejaká agentúra, následne hentá alebo tamtá obec, a tak ďalej, a tak stále dokola. Platia to daňoví poplatníci, pričom:

  1. kupujúci (inštitúcia) má veľmi oklieštené možnosti nakladania s nadobudnutými údajmi (viď napr. licenčnú zmluvu Mesta Žilina)
  2. stále tie dáta potrebuje ale nemá kopa ďalších úradníkov
  3. stále tie dáta nie sú k dispozícii nám, občanom, v podobe otvotrených údajov

Čiže, tie údaje stoja opakovane kopu peňazí, ale nie je možné využiť ich potenciál naplno.

Na dopyt, prečo si teda štát či samospráva ako zákazník nevyjedná lepšie podmienky pri kúpe údajov, je častou odpoveďou "to sa nedá, takto sa to robí už dlho". Nuž ale, kto má byť pán? Kupujúci alebo predávajúci?

Vo Viedni to evidentne ide, viď napr. https://open.wien.gv.at/site/datensatz/?id=fc21780d-bbb0-4ec9-9cb2-8687fd28ebc2, odkiaľ ktorej je táto ukážka (originálny rozmer je 16667x16667 pixelov, veľkosť 35 MB, tu som to zmenšil):

Wien Stadtplan Orthofoto
Creative Commons Namensnennung 3.0 Österreich

Takéto chcú aj občania SR, pre svoju krajinu, pre svoje mesto. Kto bude prvý? Určite sa to dá. A aj ako Open Data, s použitím Creative Commons licencie.

Peter Hanečák, 14.4.2015


Referencie: